2011-10-26 10:05:44• hírek • MTI

Idén megnyílik az EU-s munkaerőpiac?

Az Európai Parlament (EP) kedden, kézfeltartással elfogadott állásfoglalása szerint az uniós tagállamoknak ez év végéig fel kellene oldaniuk a Bulgáriával és Romániával szembeni munkaerőpiaci korlátozásaikat.

A Traian Ungureanu román néppárti EP-képviselő által előkészített állásfoglalás megállapítja: a tapasztalatok szerint semmilyen negatív hatást nem gyakorolt a régi tagállamok munkaerőpiacára az új tagállamokból érkezők munkavállalásának engedélyezése.

A jelentéstevő a plenáris vitában is hangsúlyozta: egyebek közt az Európai Bizottság adatai bizonyítják, hogy a kelet-európai munkavállalók nem növelték a munkanélküliséget, és nem terhelték túl a célországok szociális ellátórendszerét. Éppen ellenkezőleg, a friss munkaerő a GDP közel egy százalékára rúgó gazdasági növekedést generált - mondta Ungureanu.
Az állásfoglalásban felszólították a tagállamokat az átmeneti időszakra vonatkozó szabályaik felülvizsgálatára. A Bulgáriával és Romániával szemben korlátozásokat alkalmazó államoktól azt kérték, hogy e korlátozásokat az EU-csatlakozási szerződésben rögzített 2013-as céldátum előtt, még az idén szüntessék meg.

Az EP-képviselők szerint e korlátozások ellentétesek lehetnek az uniós szerződésekben lefektetett alapvető elvekkel, így a mozgás szabadságával, a diszkrimináció tilalmával, a szolidaritással és a jogegyenlőséggel.
Az állásfoglalás felhívta a figyelmet arra is, hogy egyes tagállamokban a közelmúltban olyan javaslatok születtek, amelyek szerint vissza kellene állítani a korábban már megszüntetett munkaerőpiaci korlátozásokat. Az EP elítélte ezeket a terveket. Felszólította az Európai Bizottságot, a legfőbb uniós javaslattevő-végrehajtó intézményt, vizsgálja ki, hogy e javaslatok nem ütköznek-e közösségi jogba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: